Sacher torta eredete:
Franz Sacher 16 éves
cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára. Sok
módja van a meggazdagodásnak, Franz Sacher-nek tortája segített ebben.
Metternich tábornok egy különösen ízletes csemegét rendelt a cukrásztól, egy
kellemetlennek ígérkező magas rangú vendég fogadására. Metternich
figyelmeztette a cukrászt, hogy nem szeretne csalódni. Eljött a neves nap, de
cukrász betegen az ágyat nyomta. A rendelést azonban már nem lehetett
visszamondani, így a különösen fontos desszert elkészítését rábízták az ügyes,
bár még csak második éve gyakornokoskodó, 16 éves Franz Sacher-re.
A tortát, felszolgáltak a magas rangú társaságnak. A puha,
habos tészta a sárgabarack íz és a kemény csokoládémáz hatalmas sikert aratott.
Az ifjú Franz Sacher soha nem felejtette el ezt a napot, amikor az általa
kreált édességet ilyen magas körökben elismerték. Az ifjú Sacher, a további
gyakornok éveit Eszterházy gróf pozsonyi, majd budapesti udvarában töltötte.
Miután a mestersége minden apró részletét megtanulta és mestervizsgát tett,
saját műhelyt nyitott. Elővette a "régi" receptet, megismertette a
nagyközönséggel. Egyre sikeresebb lett a "torta, amit a Sacher nevű ember
csinál".
Fia, Eduard 1876-ban alapította a Hotel Sacher-t, melynek
védjegyévé vált a Sacher-torta. 1965-ig pereskedett a Demel és a
Sacher-cukrászda, hiszen mind a ketten azonos néven árulták süteményüket. A
döntés értelmében a hagyományos Sacher-torta a Sacher névhez kötődik, de Demel
sem maradt torta nélkül. Demel Sacher-tortája annyiban különbözik az
eredetitől, hogy a sárgabaracklekvár nem a közepén, hanem közvetlenül a bevonat
alatt található.
A Sacher-torta két
réteg csokoládés tésztából áll, melyek közé egy réteg sárgabaracklekvárt
kennek. Tetejét és oldalát étcsokoládéval vonják be, és mivel a bécsiek
egymagában túl száraznak gondolták, hagyományosan tejszínhabbal szolgálják fel.
Ezt a süteményt gyakran elrontják, a hibák mögött pedig
alapvető fogalomzavarok állnak. Az első a Sacher alaptulajdonságával, a
tömörséggel függ össze. A tömör állag ugyanis sem szárazságot, sem keménységet
nem kellene, hogy jelentsen, csupán annyit, hogy nagy
mennyiségű alapanyagot - vajat, tojást, csokoládét - tartalmaz, amitől
sűrű lesz, levegősségét a felvert tojáshab biztosítja.
Hibás tehát a kakaós piskóta, hovatovább a
sütőporos-kakaós piskóta jellegű felfogás is - melyek hazánkban valószínűleg
Horváth Ilona olcsóbbá egyszerűsített változatából indulnak ki. A sütőpor nem
megfelelő helyettesítője a felvert tojáshabnak, térfogatnövelés közben ugyanis
megzavarja a sütemények optimális sütési idejét és mértékét, folyadékot von el,
szárít és hajlamos morzsálódó, porladó tésztákat kreálni, nem beszélve arról az
enyhe utóízről, amit sokan éreznek sütőporos ételek fogyasztása után.
Számos próbálkozás történt az eredeti Sacher-torta
másolására vagy utánzására. Amikor 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa
volt, bemutatták a „Sacher-Masoch-tortát” (nevét Leopold von Sacher-Masochról
kapta), amely ribizli lekvárral és marcipánbevonattal készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése