Eszterházy torta:
A hosszú történetű, nagy kiterjedésű Esterházy család tagjai Magyarország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesei voltak.
Az egyik legősibb magyar család leszármazottainak tartották magukat. Eredetük az Árpád-kori Salamon-nemzetségig vezethető vissza.
Az Esterházyak nagyon szerették a művészeteket. Miklós József herceg, aki a 18. század második felében élt, szintén rendkívül jártas volt a művészetekben, és szívesen támogatta a tehetséges művészeket. Ő építtette fel az egyik családi birtokon az Esterházy-kastélyt (a mai Fertődön található), amely szépségében állítólag vetekedett a franciaországi Versailles kastélykomplexumához. „Fényes” Miklós kismartoni és Eszterházy udvarában volt udvari zenész Joseph Haydn is.
Az Esterházyak a művészeteken kívül a konyhaművészetnek is hódoltak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az ételkülönlegességek, melyek az Esterházy megnevezést viselik. Például a különlegesen finom és édes sütemény, az Esterházy torta, vagy a „klasszikus” rostélyos, illetve marhaszelet, melynek névadója állítólag Esterházy Pál Antal herceg külpolitikus, diplomata.
Az Esterházy-rostélyost -- amely a magyar konyha nemzetközi hírű ételspecialitása --, valószínűleg ő maga alkotta, vagy az ő útmutatása szerint készítette valamelyik neves szakácsmestere.
Mivel az
osztrákoknál, sőt a németeknél is igen gyorsan megjelent a torta, ezért
feltételezhető, a kor osztrák fenegyerekének, Franz Sachernek is köze lehetett hozzá. Ugyanis
Sacher – néhány évvel a Sacher torta elkészítése után – az Esterházy családhoz szegődött cukrásznak. Bár a
Fertő-tónál regnáló Esterházy családtól könnyedén eljuthatott a remekmű a
Monarchia szinte minden szegletébe.
A birodalom
nagyobb városaiba tartó út során a recept fejlődött, változott, alakult, így ma
többféle Esterházy-torta recepttel is találkozhatunk. A
torta alapvetően négy vagy öt – no igen, itt jelentkezik az első különbség –
diós piskótalap, amelyet vajas krémmel töltenek, s tetejét fondant-nal és
csokoládéval bevonják, majd a dermedés előtt a jól ismert mintára igazítják.
Somlói Galuska:
A somlói galuska a
magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és Magyarország kedvenc
süteménye. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab
díszítéssel. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére,
Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel
étterem vezető főpincére.
A megvalósítás azonban Szőcs József Béla
cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után
került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon
nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a
süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek
óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is
működött.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése