Ahány ország annyiféle puding.
A puding történetét kutatva jutottam erre a gondolatra
Ugyanis a magyar gyermekek által szeretett puncs puding
szinte az egész világon ismeretlen. A belga családok általában a mély ét csokis
pudingot szeretik. Míg a németek inkább a tej csokisat. Lengyelek általában a
nagyon szilárd állagú „betonpuding”-ot szeretik a franciák pedig a krémesebb
állagút. Az angol csemeték pedig a puding szó hallatán mindenre e gondolnak,
ami édes csak a mi általunk ismert vaníliás édességre nem.
A pudingot már a középkorban is ismerték, ekkorra datálható
az elnevezése is. A francia boudin elnevezés utal arra, hogy a középkorban még
bélbe zárva készítettek a mai véres hurkához igen hasonlatos, sós pudingokat. A
mi kultúrkörünktől kicsit észak-nyugatabbra, a Brit-szigeteken a mai napig
készítenek veséből, vérből, adott esetben kenyérből pudingokat. De persze
arrafelé is ismert az édes, desszertként funkcionáló puding.
Nálunk ez a fajta,
homogén, desszertként fogyasztható puding ismert és kedvelt.
A XVII. század környékén már az édes tejsodók is a puding
nevet kapták, ezeket magukban vagy süteményekbe töltve ették. A puding persze
nem európai találmány, ekkortájt már Ázsiában is jó néhány hasonló
alapanyagokból és hasonló eljárással készített ételt ismertek. A 1840-es évek
környékén kezdtek el pudingporokat előállítani, ennek legnagyobb piaca Amerika
lett.
Az 1881-es Dobos c József szakácskönyv már számtalan hideg
pudingreceptet közöl, mint a legújabb konyhaművészet vívmányát. A 19 században
a háziasszonyok gyakran illesztették be a család étrendjébe.
De hogyan készül?
Az édes, tej alapú pudingok esetében az alapot a tej és a
cukor biztosítja, ehhez keverünk valamilyen zselírozóanyagot. A házi pudingnak
maga a tojás is képes kellő állagot biztosítani, ám a forgalomba hozott
pudingporok esetében már más a helyzet. A XIX. század közepén megkezdett
amerikai sorozatgyártáskor a kezeletlen tojások általi megbetegedések kivédése
érdekében kezdtek el más zselésítő anyagot használni. Ez az anyag lehet a
zselatin vagy a kukoricakeményítő, illetve a tápióka. Ettől a zselésítő
anyagtól lesz olyan ellenállhatatlanul remegősen krémes a pudingunk.
Tortakrémként is használható, sőt a gyümölcsös piskóták
esetében kifejezetten szeretett töltőanyag, hiszen megköti a ráhalmozott
gyümölcsöt, és sokkal könnyebb, mint egy vajkrém vagy tejszínes krém
Karácsonyi puding:
Utolsó gondolatként még megemlíteném az angolok hőn
szeretett karácsonyi pudingját, amit értelemszerűen karácsonykor készítenek,
cirka 10-12 óráig főzik. Szilva az alapja a mai pudingnak, de régebben még birkafaggyút
és báránybelsőséget is tettek a karácsonyi puding nevű süteményükbe
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése