2016. június 12., vasárnap

Bevásárló könyvCsaládi bevásárló füzet az 1930-as, 1940-es évekből

A mai cikk rendhagyó lesz mivel a teljes anyagot egy honlapról másoltam a Kiss Pál Múzeum honlapjáról a hónap műtárgya rovatból. Mivel ezt a cikket nem én írtam hanem a múzeum kurátorai ezért ezt változatlan formában adom.

A könyvecskére véletlenül kutattam kedvenc sütőporos márkám története és könyvei kapcsán. És rögtön annyira érdekesnek találtam azt hogy ez a könyvecske annak idején létezhetett még ezelőtt 70 évvel is. Hasonlóról eddig csak Amerikában halottam ott is csak a 19-ol században. szóval e kis beharangozó után ahogy igértem következzen változatlan formában a cikk.

Sorozatunkban egy füzet formátumú, nyomdában készült bevásárló könyvecskét mutatunk be. A keményfedelű, fekete vászonborítású füzetre aranyozott nyomtatással az alábbiak kerültek: 

„Bevásárlási könyv. Alapíttatott: 1897. Telefon: 10. Kovács József vas, fűszer, liszt festék, csemege, bor és ásványvíz kereskedése, Tiszafüred.”


Az üzlet régen


A borítólap belső oldalára egy 50 filléres illetékbélyeget ragasztottak, melyet „Tiszafüred, 1939. Június hó” írással hitelesítettek. A lap alján még egy nyomtatott felírás is látható: „Tisztelettel kérjük, hogy a havi vásárlási összeget minden hónap első napjaiban kiegyenlíteni sziveskedjék. Bevásárlásoknál kérjük a könyvet mindig behozni.”

A borítóA bevásárlási könyv


A kinyitott füzet egyik oldalát vonalazott lapok képezik, a másik oldala viszont rózsaszín itatóspapírral van ellátva.


 

A vonalazott oldalakon gondosan vezetett nyilvántartás olvasható: egy család havi bevásárlásának feljegyzései. A nyilvántartásból a vásárlások napi, havi rendszerességéről, illetve a vásárolt árucikkek fajtáiról, mennyiségéről és áráról kapunk pontos híradást.


Megtudjuk, hogy minden hónapban két-három naponta történt vásárlás, így a havi 10-15 vásárlás részletezése 2-3 lapoldalon fért el. Általában 20 Pengő körüli volt a havi költekezés. Minden hónap végén lezárták a listát és összegezték a vásárlást.  Általában a következő hónap első napján megtörtént az összeg kiegyenlítése. Ezt gondosan feltüntették a „Fizetve” bélyegzéssel. 

Gyakran előfordult, hogy egy-egy elszámolás után maradt még fizetnivaló. Ezt „maradványként” tüntették fel, ám ez nem volt olyan jelentős, hogy a további hónap vásárlásait veszélyeztesse.
1939 decemberében például 1-jén, 2-kán, 6-kán, 8-kán, 9-kén, 12-kén 14-kén, 19-kén, 20-kán, 21-kén, 22-kén és 30-kán történt vásárlás. Összesen 26,70 Pengőt (tehát 26 Pengőt és 70 fillért) költött a vásárló, melyből december 30-kán 21,68 Pengőt kifizetett, így a maradvány 5.02 Pengő lett.

Többnyire élelmiszerekre költött a vásárló. Cukor, só rum, keserűvíz, rizs, élesztő, köménymag, franck (= Franck kávékeverék), paprika, citrom, sósborszesz, szegfűbors, majoránna, esenc (=eszencia: tömény ízesítőoldat), pálinka, mazsola, szódabikarbóna, szaloncukor, keserűvíz és cukorka szerepel a vásárlás tételei között.


Ezen felül cipőkrém, szappan, szén, petróleum, gyufa, lúgkő, vaspor és fény, cérna és zsírpapír is szerepel a beszerzési listán.
A vásárlásokból a háztartás decemberi működésére is következtethetünk. Úgy tűnik, december 12-14. között disznóölés volt, mivel 2 liter petróleum, 6 kg só, 1¾ kg rizs, többféle fűszer beszerzése történt. 

A kenyérsütés rendszerességét jelzi, hogy december 1-jén, 8-kán, 14-kén, 21-kén és 22-kén 2-2 dkg, illetve 6 dkg élesztőt vásároltak.
A karácsonyi készülődés jele, hogy december 20-kán és 22-kén 10 -10 dkg cukorkát és szaloncukrot vásároltak.

A vásárlási könyvecske azt mutatja, hogy a család háztartásvezetése mértéktartó volt. A bevásárlási könyv egykori tulajdonosa a korabeli társadalom alsó középosztályához, az úgynevezett kisalkalmazotti réteghez tartozott. A családfő vasúti pályaőr volt Tiszafüred Tóhát nevű vasúti megállóhelyén. 1885-ben született, ekkor már 54-57 éves volt. A főállása mellett kb. 8-10 holdon gazdálkodott és Tiszafüreden a Sárkány utcában lakott. Havi fix jövedelme 60-70 Pengő körül mozgott, ám vasúti utazási kedvezménnyel és a biztos nyugdíj távlatával rendelkezett. Az 1939 augusztusa és 1942 februárja között vezetett bevásárló könyv alapján bepillantást nyerhetünk a család mindennapjaiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése