2016. március 13., vasárnap

Híres édességek 2



Sacher torta eredete:


  Franz Sacher 16 éves cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára. Sok módja van a meggazdagodásnak, Franz Sacher-nek tortája segített ebben. Metternich tábornok egy különösen ízletes csemegét rendelt a cukrásztól, egy kellemetlennek ígérkező magas rangú vendég fogadására. Metternich figyelmeztette a cukrászt, hogy nem szeretne csalódni. Eljött a neves nap, de cukrász betegen az ágyat nyomta. A rendelést azonban már nem lehetett visszamondani, így a különösen fontos desszert elkészítését rábízták az ügyes, bár még csak második éve gyakornokoskodó, 16 éves Franz Sacher-re.


A tortát, felszolgáltak a magas rangú társaságnak. A puha, habos tészta a sárgabarack íz és a kemény csokoládémáz hatalmas sikert aratott. Az ifjú Franz Sacher soha nem felejtette el ezt a napot, amikor az általa kreált édességet ilyen magas körökben elismerték. Az ifjú Sacher, a további gyakornok éveit Eszterházy gróf pozsonyi, majd budapesti udvarában töltötte. Miután a mestersége minden apró részletét megtanulta és mestervizsgát tett, saját műhelyt nyitott. Elővette a "régi" receptet, megismertette a nagyközönséggel. Egyre sikeresebb lett a "torta, amit a Sacher nevű ember csinál".

Fia, Eduard 1876-ban alapította a Hotel Sacher-t, melynek védjegyévé vált a Sacher-torta. 1965-ig pereskedett a Demel és a Sacher-cukrászda, hiszen mind a ketten azonos néven árulták süteményüket. A döntés értelmében a hagyományos Sacher-torta a Sacher névhez kötődik, de Demel sem maradt torta nélkül. Demel Sacher-tortája annyiban különbözik az eredetitől, hogy a sárgabaracklekvár nem a közepén, hanem közvetlenül a bevonat alatt található. 

  A Sacher-torta két réteg csokoládés tésztából áll, melyek közé egy réteg sárgabaracklekvárt kennek. Tetejét és oldalát étcsokoládéval vonják be, és mivel a bécsiek egymagában túl száraznak gondolták, hagyományosan tejszínhabbal szolgálják fel.

Ezt a süteményt gyakran elrontják, a hibák mögött pedig alapvető fogalomzavarok állnak. Az első a Sacher alaptulajdonságával, a tömörséggel függ össze. A tömör állag ugyanis sem szárazságot, sem keménységet nem kellene, hogy jelentsen, csupán annyit, hogy nagy mennyiségű alapanyagot - vajat, tojást, csokoládét - tartalmaz, amitől sűrű lesz, levegősségét a felvert tojáshab biztosítja. 

Hibás tehát a kakaós piskóta, hovatovább a sütőporos-kakaós piskóta jellegű felfogás is - melyek hazánkban valószínűleg Horváth Ilona olcsóbbá egyszerűsített változatából indulnak ki. A sütőpor nem megfelelő helyettesítője a felvert tojáshabnak, térfogatnövelés közben ugyanis megzavarja a sütemények optimális sütési idejét és mértékét, folyadékot von el, szárít és hajlamos morzsálódó, porladó tésztákat kreálni, nem beszélve arról az enyhe utóízről, amit sokan éreznek sütőporos ételek fogyasztása után.
Számos próbálkozás történt az eredeti Sacher-torta másolására vagy utánzására. Amikor 2003-ban Graz Európa kulturális fővárosa volt, bemutatták a „Sacher-Masoch-tortát” (nevét Leopold von Sacher-Masochról kapta), amely ribizli lekvárral és marcipánbevonattal készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése