A konyha változásai évről évre:
A Dr. Oetker márka nagymértékben múlik azon, hogy mennyire
sikerül a vásárlóknak a vágyait kifürkészni majd vágyaik ismeretében kiforrott
és biztos sikert ígérő termékeket a boltok polcaira vinni. Dr. Oetker
mesterkonyhánál fontos a legkülönbözőbb alapanyagokkal és háztartási
eszközökkel a receptjeiket tesztelni, hogy mennyire életképesek a hagyományos
háztartási körülmények között.
A német Dr. Oetker kísérleti konyha és a honosított
mesterkonyha már több mint egy évszázada vállal garanciát a biztosan
elkészíthető süteményekért. Az idők során nem csak a konyhában használatos
kellékek, de maga a konyha funkciója is sokat változott Szerepe pontos tükröt
tart az adott kor életérzése társadalmi változásai elé. Az 1900-as években ez a
helység a család legfontosabb életterének számított sokszor az egyetlen hely
volt a lakásban ahol hidegebb napokon befűtöttek.
A ma ismert konyhai eszközök túlnyomórészt hiányoztak, még
hiszen nemcsak azok ára, hanem a működtetésükhöz szükséges elektronikus áram is
a gazdagok kiváltsága volt. Az első elektromos árammal működő sütők az 1920-as
években jelentek meg melyek után rohamosan terjedtek el az ezt követő
évtizedekben.
A konyha életében kialakításában a legélesebb változást a
nők munkába állása jelentette. A családi bevételek fontos pillérévé vált az
általuk megkeresett jövedelem, de a munka mellett továbbra is ellátták korábbi
konyhai feladatukat. Aktuálissá vált így a konyhai teendőik ésszerű
újragondolása.1926-ban megtervezett „Frankfurti konyha” ennek az egyik
előfutára volt, amely már a városi kislakások számára készült és mindössze hat
négyzetméteren helyezte el a legfontosabb konyhai tárgyakat. A Frankfurti
konyha jelentősége kiemelkedő, hiszen ez volt az első olyan komplett berendezés
mely a háziasszonyt állítja középpontba az ő mozgásához igazodott és arra
törekedett, hogy a helységben folytatott tevékenységet optimalizálja. Az 50-es
60-as évek beépített konyhái különösen, de formavilágukat tekintve a mai
konyhák is sokban tükrözik a frankfurti konyha kialakítását.
Az életszínvonal fejlődése lényegesen átrendezte a
háztartások összetételét. Korábban két esetleg három nemzedék is egy fedél
alatt élt, így az ételek elkészítésének módja anyáról lányára szállt. Az új egygenerációs
háztartások vezetői viszont túlnyomórészt csak receptleírásokra
hagyatkozhattak.
A Dr. Oetker szakemberei így már a kezdetekkor olyan
recepteket írtak melyek a kevésbé tapasztalt háziasszonyok számára is az ételek
biztos elkészíthetőségét ígérték.
Kísérleti konyha másképpen-sütőbemutatók:
A Dr. Oetker felismerte a személyes kapcsolatok előnyeit a
reklámokkal hirdetésekkel szemben ezért itthon kultúrházakban és
filmszínházakban szervezett sütési bemutatókon közvetlenül ismerkedhettek meg
az érdeklődők a rafinált édességek sütemények elkészítésével. Ezek a „sütőiskolák”
nagyon népszerűek voltak a maguk idejében szép számmal jártak rá a
háziasszonyok.
A német háziasszonyok még szerencsésebbek voltak, hiszen
1931-től az ország legkisebb szegletébe is eljutott a vanília sárga
csokoládébarna színre festett reklámbusz. Saját beépített konyhával
rendelkezett így alkalmassá vált a különböző sütési bemutatókra is.
Kifejezetten a gyerekek számára alkották a mesebuszt, amely sok-sok finomsággal
minden apróság álmát valóra váltotta.
A 60-as években Marie-Luise Haase asszony népszerűsíti az egyedülálló Dr. Oetker Kísérleti Konyhát, mint a konyha vezetője.
Jelenleg is él tovább a kisérleti konyha mostanra már több országgal is bővült a paletta.
A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr. Oetker
Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése