2016. július 10., vasárnap

Dr Oetker márka logójának kialakulása

A mai egy rendhagyó poszt amit inkább emlékeztetőnek szánok az idősebb olvasóknak akiknek ismerős lehet az úgynevezett kislányfejes puding.




A márkajel kialakulása és változásai:

Dr. August Oetker szinte a kezdetektől fogva több védjegy jogosultja volt. 1893-ban egy habzó kupa szerepelt a termékeken, amely nem volt más, mint a patikus múltra utaló vegyészpohár, és a család neve. Később az ábrás logót már jelmondat is kísérte.

   Az első logó:           
                                                
 A második Kind féle logó:



1899-ben a cég tulajdonosa grafikusok számára kiírt egy tervező pályázatot. Számos munka érkezett, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve volt a legmeggyőzőbb, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolta. 1900-ban védjegyként bejegyezték a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként a „Világos fej” emblémát. Az új védjegy 1901 után váltotta fel a vegyészpoharat.

Az ábra 1933-ban újult meg, a fej piros hátteret kapott. 1956-ban ismét apróbb változásokon esett át, de jelentősebben csak 2001-ben reformálták meg. Ekkor a régi védjegy kicsinyített mása köré került egy nagyobb ábra, amelynek közepébe beleírták a tulajdonos család vezetéknevét. Így Johanna Kind fejének sziluettje már több mint száz éve kíséri a márkát a cég termékein, és hivatalos kommunikációs anyagain.            




Az 1933-as kép    


legújabb Dr. Oetker kép



1952-Dr Oetker márkanév eltűnik Magyarországról

A Dr. Oetker tápszerművek kft az Élelmiszer Ipari Minisztérium nyilvántartása szerint 1952 okt. 17-én átalakult Budapesti Sütőipari vállalattá a Dr. Oetker KFT pedig a cégjegyzésből töröltetett. Két évtizeden keresztül a Dr. Oetker márka meg sem jelenhetett a magyar piacon.

Az egykori Conti utcai gyárat 1957-től már Budapesti Sütőporgyárként ismerték. Időközben az utcanév is megváltozott Tolnai Lajos utcára. Budapesti Sütőporgyár továbbra is a megszokott termékeket gyártotta egyre nagyobb választékban: sütőport, vanillincukrot, szódabikarbónát, szaliclyt, citrompótlót és C-vitamin drazsét álított elő. Ezekben az években jelent meg a jól ismert kislányfejes puding.



 Kép egy kislányfejes termékről:




A kislányfejes puding az 1990-es évek elején mikor eredeti nevén visszatért:


A kislányfejes puding ma:
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése