A múltkori cikkben már megismerkedhettetek a Dr Oetker által
használt különféle ajándéktárgyakkal.
Receptes füzetek és vénykönyvek:
Már volt róla szó a korábbi cikkünkben hogy Dr. Oetker
sokféle receptes füzetet adott ki az idők során. De ezekről behatóbban még cikk
megemlékezés nem volt. Ezek között alapvetően két fajta van, ami inkább a
szenvedélyes gyűjtőket érdekelheti, de éppenséggel érdekes lehet a márka iránt
érdeklődők számára is fontos és hiánypótló lehet.
Receptes füzetek:
A receptes füzetekben megismerkedhetünk a cég akkori főbb
termékeivel, a sütőporral, vanillincukorral vagy akár épp a pudingotokkal.
Szokás volt egy némelyik kiadványba beleilleszteni egy rövid írást a magyar
gyárról ahol csomagolták a portékát vagy éppen fényképes szöveges leírás
szerepelt benne különböző tésztafélék készítéséről.
Korabeli termékek az 1920-as 30-as évekből:
Korabeli receptfüzetek az 1920-as 30-as évekből:
Az akkori gyár aminek makettjéről már a múltkor írtam:
Vénykönyvek:
A vénykönyvekben szokás szerint a kortárs szerzők és
fogyasztók kedvező véleményét is olvashatjuk a Dr. Oetker termékeiről.
Elismerően nyilatkozik pl. Kux Lina a Hannoveri főzőiskola
főnöknője a Dr. Oetker sütőporról:
„dr. Oetker sütőpora rendkívüli hajtóerővel
bír, alkalmazható úgy közönséges tésztákhoz, mint a legfinomabb torták, kalács
és süteményekhez is, mivel oly anyagokból van összetéve melyek sütés alatt a
melegben elpárolognak és semmi mellékízt nem hagynak hátra. Kísérletek melyek
főzőiskolánkban Dr. Oetker sütőporával e célból végeztünk és melyek egy egész
sorozat új süteményfélét érleltek felhozottakat teljesen igazolták.
A sütőporral készített sütemények táplálóbbak és könnyebben emészthetőek.
egy nem kevésbé becslendő tulajdonsága a sütőpornak hogy a vele készített
tészták csak egy harmad és még kevesebb időt igényelnek, mint az élesztővel
készítettek s az idő pénz.
1910-es kiadású több mint 100 éves füzetecske:
Remélem az olvasóknak tudtam egy két érdekességgel szolgálni. A következő héten a Vánczáról emlékezek meg és hozok egy két történetet a cégről.
A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr.
Oetker Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése