2016. április 9., szombat

Reklám mágusok 2



A múltkori cikkben már megismerkedhettetek a Dr Oetker által használt különféle ajándéktárgyakkal.
Most a receptfüzetek vannak terítéken.
Receptes füzetek és vénykönyvek:






Már volt róla szó a korábbi cikkünkben hogy Dr. Oetker sokféle receptes füzetet adott ki az idők során. De ezekről behatóbban még cikk megemlékezés nem volt. Ezek között alapvetően két fajta van, ami inkább a szenvedélyes gyűjtőket érdekelheti, de éppenséggel érdekes lehet a márka iránt érdeklődők számára is fontos és hiánypótló lehet.

Receptes füzetek:
A receptes füzetekben megismerkedhetünk a cég akkori főbb termékeivel, a sütőporral, vanillincukorral vagy akár épp a pudingotokkal. Szokás volt egy némelyik kiadványba beleilleszteni egy rövid írást a magyar gyárról ahol csomagolták a portékát vagy éppen fényképes szöveges leírás szerepelt benne különböző tésztafélék készítéséről.

 Korabeli termékek az 1920-as 30-as évekből:





Korabeli receptfüzetek az 1920-as 30-as évekből: 



Az akkori gyár aminek makettjéről már a múltkor írtam:




Vénykönyvek:

A vénykönyvekben szokás szerint a kortárs szerzők és fogyasztók kedvező véleményét is olvashatjuk a Dr. Oetker termékeiről.

Elismerően nyilatkozik pl. Kux Lina a Hannoveri főzőiskola főnöknője a Dr. Oetker sütőporról: 

„dr. Oetker sütőpora rendkívüli hajtóerővel bír, alkalmazható úgy közönséges tésztákhoz, mint a legfinomabb torták, kalács és süteményekhez is, mivel oly anyagokból van összetéve melyek sütés alatt a melegben elpárolognak és semmi mellékízt nem hagynak hátra. Kísérletek melyek főzőiskolánkban Dr. Oetker sütőporával e célból végeztünk és melyek egy egész sorozat új süteményfélét érleltek felhozottakat teljesen igazolták.

A sütőporral készített sütemények táplálóbbak és könnyebben emészthetőek. egy nem kevésbé becslendő tulajdonsága a sütőpornak hogy a vele készített tészták csak egy harmad és még kevesebb időt igényelnek, mint az élesztővel készítettek s az idő pénz.



1910-es kiadású több mint 100 éves füzetecske:




Remélem az olvasóknak tudtam egy két érdekességgel szolgálni. A következő héten a Vánczáról emlékezek meg és hozok egy két történetet a cégről.



A cikk anyagában nagy segítségemre volt Kiss Dénes a Dr. Oetker Magyarország-tól és Török Róbert
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeum-tól



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése